Succesverhaal van een schuldhulpmaatje: Abdi heeft zijn leven weer op de rit

Geschreven door: Erica Turmel-Donker

Abdi (36) is op zijn elfde gevlucht vanuit Somalië, zonder ouders, samen met zijn broer (enkele van zijn broers volgden later). Doordat een familielid een beperking heeft, nam Abdi al vroeg de verantwoordelijkheid voor hem op zich. Op zijn zestiende kwam Abdi in Zwolle te wonen. Het is een zware tijd voor hem geweest, met veel verkeerde keuzes, psychische problemen en een grote schuldenlast. Nu is het voor Abdi tijd om weer een bestaan op te bouwen, voor zichzelf maar ook zeker voor zijn dochter van zes. Dineke is zo’n 3,5 jaar geleden in contact gekomen met Abdi en ondersteunt hem nog altijd.

Minnelijk traject

De schulden van Abdi zijn geleidelijk aan zo ontstaan:

‘Mijn focus lag nooit op mijn schulden. Ik had destijds geen overzicht en was psychisch minder stabiel. De schulden namen mij als het ware over; er kwam rente op rente, belastingaanslagen, boetes… Bij de Belastingdienst had ik de grootste schuld. Ik dacht: als ik het niet zie, dan is het er niet. In zo’n situatie ren je weg voor je eigen schaduw, ik leefde echt in een hel.’

Het eerste waar Dineke samen met Abdi voor gezorgd heeft is overzicht. Daaruit bleek dat de schuldsanering Abdi’s enige oplossing was. In 2019 hebben ze samen een motivatiebrief aan de Belastingdienst opgesteld om zo toegelaten te worden tot het minnelijk schuldentraject, Abdi’s laatste strohalm. Dankzij deze brief is de Belastingdienst na een eerdere afwijzing, uiteindelijk toch akkoord gegaan.

In de brief maakt Abdi duidelijk dat hij een andere weg is ingeslagen. Zo schrijft hij:

‘Ondertussen heb ik in mijn leven een drastische keus gemaakt om te breken met mijn verleden. Ik wil dit niet langer. Ik wil vrij leven en ik wil verantwoordelijk zijn voor mijn eigen keuzes. De fouten die ik in mijn verleden heb gemaakt, daar wil ik mee afrekenen. Met dank aan de bewind voering, mijn schuldhulp-maatje, het sociaal wijkteam maar zeker ook mijn eigen keus om wat van mijn leven te maken, heb ik nu weer een eigen woning. (…) Het MSNP traject is voor mij de enige mogelijkheid om uit deze schuldenproblematiek te komen. Dit wil ik nooit weer, en daar zal ik alles aan doen, mijn leven lang. Ik ben de Nederlandse overheid dankbaar voor deze mogelijkheid om eenmalig Nederlanders te helpen om eruit te komen. Als de MSNP niet gehonoreerd wordt, dan weet ik niet hoe ik verder moet. Dan heb ik alles gedaan wat ik kan doen…’

Abdi

Structuur

Dankzij de schuldsanering en hulp van Dineke heeft Abdi weer wat meer structuur in zijn leven.

‘Het gaat nu goed met me. Het gaat goed met mijn opleiding. Dineke helpt me bij het contact met mijn bewindvoerder, want ik heb moeite met autoriteit en weinig vertrouwen in instanties. Ik heb het nodig dat iemand vanuit het hart mij oprecht helpt en dat met plezier doet.’

Door deze hulp kan Abdi weer vooruit in zijn leven en met zijn toekomst bezig. Hij volgt een opleiding Ervaringsdeskundige Maatschappelijk Werk, heeft een eigen atelier en werkt bij mijnwand.nl, een bedrijf dat wandproducten maakt van bestaande materialen. In die ‘minifabriek’ krijgt Abdi de kans om als ervaringsdeskundige jongeren te begeleiden.

‘Ik wil uiteindelijk de vrijheid hebben om te gaan en staan waar ik wil. Om het bedrijf over te kunnen nemen en er een stichting voor lotgenoten van te maken. Ik wil graag een voorbeeldfiguur zijn voor jongeren die in net zo’n situatie zitten. Hen laten zien: als ik het kan, kan jij het ook.’

‘Het is nu mijn levensmissie om iets terug te doen voor de maatschappij. Mijn droom is om over tien jaar veel jongeren te kunnen helpen, mooie dingen te maken en deze producten in heel Europa te verkopen. Ik wil anderen de kans geven die ik heb gekregen.’ ‘En lekker geld verdienen,’ lacht Abdi.

Tijd nemen

Abdi vindt Schuldhulpmaatjes een goed concept:

‘Het is belangrijk dat je iemand hebt die jou oprecht helpt, zonder dat diegene geld aan je verdient. Iemand die gelooft in de persoon met wie ze werken. Zulke initiatieven mogen er van mij wel meer komen.’

Dineke is bij Schuldhulpmaatje terecht gekomen, omdat ze graag vrijwilligerswerk wilde doen waarbij ze het begeleiden van mensen kon combineren met haar financiële achtergrond. Ze is blij met de ondersteuning en coördinatie van uit de organisatie.  

 ‘Er is veel kennis en expertise in huis, dus als je zelf iets niet weet, kun je bij hen terecht. Bij vragen die ik heb, denken zij mee en geven zij me tips om verder te komen.’

Ze heeft tot nu toe, naast haar baan, meerdere hulpvragers begeleid en blijft met een aantal ook na het traject contact houden:

‘Soms is dat alleen maar om jaarlijks de belastingaangifte te doen. Ik wil graag de tijd nemen voor mijn maatjes, zonder dat daar tijdsdruk achter zit. Ik vind het heel waardevol om te doen: je ziet soms een mensenleven veranderen. Daar word ik blij van. Ik leer de mensen kennen, loop een stukje samen met hun op in het leven. Dat is gaaf om mee te maken..’

Dineke is geen maatje die alles overneemt van de hulpvragers:

‘Er is een uitweg als je zelf in je kracht gaat staan en zelf iets aan je problemen doet. Het komt niet aanwaaien. Als je een passieve houding hebt en het stuur uit handen geeft, is het een uitzichtloos traject. Dat vind ik ook niet de bedoeling van zo’n traject: het is een tijdelijke oplossing voor het pad naar zelfstandigheid. En soms is ‘er zijn’ al de eerste stap naar (opnieuw) eigenaarschap voelen en oppakken…’

Schuldhulpmaatje Dineke met Abdi
Schuldhulpmaatje Dineke met Abdi
Foto: Erica Turmel-Donker