Deborah: Ik wilde wel, maar wist niet hoe

Deborah (32 jaar) is een alleenstaande moeder van vijf zoons (9, 8, 5, 4 en 0 jaar) en woont in Zwolle. Ze neemt deel aan SchuldHulpMaatje en vertelt haar verhaal. “Mijn nu ex-vriend liet de financiën helemaal aan mij over, maar ik had nooit geleerd hoe ik dat moest doen. Ik gaf teveel geld uit, stopte alle rekeningen in de kast en raakte het overzicht kwijt. Zo’n 2,5 jaar geleden realiseerde ik dat we echt behoorlijk in de schulden zaten. Ik wilde het graag allemaal op orde krijgen, maar wist niet hoe. Via internet heb ik toen naar hulp gezocht en vond SchuldHulpMaatje. Dat was een grote stap, maar ik ben blij dat ik dat heb gedaan. In september 2016 kwam Liesbeth voor het eerst op bezoek en stonden we er niet meer alleen voor. We hebben een overzicht gemaakt van alle rekeningen die betaald moesten worden, wat we nodig…

Deborah (32 jaar) is een alleenstaande moeder van vijf zoons (9, 8, 5, 4 en 0 jaar) en woont in Zwolle. Ze neemt deel aan SchuldHulpMaatje en vertelt haar verhaal.

“Mijn nu ex-vriend liet de financiën helemaal aan mij over, maar ik had nooit geleerd hoe ik dat moest doen. Ik gaf teveel geld uit, stopte alle rekeningen in de kast en raakte het overzicht kwijt. Zo’n 2,5 jaar geleden realiseerde ik dat we echt behoorlijk in de schulden zaten. Ik wilde het graag allemaal op orde krijgen, maar wist niet hoe. Via internet heb ik toen naar hulp gezocht en vond SchuldHulpMaatje. Dat was een grote stap, maar ik ben blij dat ik dat heb gedaan. In september 2016 kwam Liesbeth voor het eerst op bezoek en stonden we er niet meer alleen voor. We hebben een overzicht gemaakt van alle rekeningen die betaald moesten worden, wat we nodig hadden om te leven en ons inkomen. We hadden zo’n 16.000 euro schuld hadden bij 7 schuldeisers, waaronder een bank waar we een lening hadden, de woningcorporatie en verzekeraars. Gelukkig hadden we ook afloscapaciteit. Mijn ex-vriend werkte en ik ontvang een Wajong-uitkering. Toen hebben we met alle schuldeisers betalingsregelingen getroffen. Omdat ik nu een SchuldHulpMaatje had, waren schuldeisers hiertoe ook bereid. Ik had eerder al zelf gebeld met de woningbouwvereniging, maar kreeg toen te horen dat het niet mogelijk was.

Het was echt een pittige tijd. Ik pinde elke week een bedrag waarvan we moesten leven. Vanzelfsprekend moest ik alle uitgaven strak in de gaten houden en bijhouden in een schrift. Daar kreeg ik wel plezier in. Maar als er soms te weinig geld op de rekening stond en een bedrag niet afgeschreven kon worden, raakte ik in de war. Dan kon ik mijn maatje Liesbeth om hulp vragen. Het ging met ups en downs, maar de schulden en de schuldeisers werden minder, er kwamen geen nieuwe bij en alles werd overzichtelijker. Dat gaf veel rust. Liesbeth kwam naarmate het beter ging ook minder vaak langs. Als ik hulp nodig had, kon ik haar een berichtje sturen. Liesbeth en ik hebben echt een goede band en we kunnen heel open en eerlijk met elkaar praten. We hebben echt vertrouwen in elkaar. Nog steeds kan ik haar bellen of appen als er iets is.

Inmiddels is bijna alles op orde. Mijn ex en ik zijn nu uit elkaar. Hij heeft onze schuld bij de bank overgenomen en ik ben nu mijn laatste schuld aan het afbetalen. Voor de rest is alles afbetaald. Ik kan nu zelfs wat geld sparen. Ik zie de toekomst weer positief tegemoet. Mijn grootste wens is om te verhuizen naar een woning met een tuin, zodat de kinderen lekker buiten kunnen spelen. Het moment dat die droom waarheid wordt komt steeds dichterbij!”

SchuldHulpMaatje is een project van Stichting Voor Elkaar Zwolle. Kijk hier voor meer informatie over ons project.

Foto-Deborah-bij-artikel-mei-2019-1920x1280

Stichting Voor Elkaar Zwolle helpt Zwollenaren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met ruim 100 vrijwilligers helpen wij hen bij hun financiën, op weg naar werk en naar meedoen in de samenleving. Dat is waar wij ons dagelijks voor inzetten!

Wij zijn afhankelijk van jouw gift. Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om mensen als Petra bij te staan.