Er is genoeg te doen om nieuwe Zwollenaren te helpen

Het project ParticipatieMaatje van Stichting Voor Elkaar Zwolle koppelt vrijwilligers (maatjes) aan nieuwe Nederlanders. Tijmen (40) is ParticipatieMaatje en helpt mensen die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken bij het deel worden van de Nederlandse maatschappij.

“Op papier is inburgeren in Nederland best te doen, maar in de praktijk blijkt dat het nog niet zo makkelijk is. Het kost veel tijd en veel stappen in het proces zijn echt pas voor op de langere termijn, zoals het vinden van een baan. Als ParticipatieMaatje help ik een dagdeel per week een gezin wat verder op weg. Dat zijn vaak hele praktische zaken, zoals het ontcijferen van een brief of het kiezen van een zorgverzekering. Daarnaast is het ook mijn doel om de mensen te helpen hun plek in de samenleving te vinden. De kinderen gaan naar school, maar wat is er voor de ouders? Ik kan helpen om sociale activiteiten of vrijwilligerswerk te vinden. Ze willen vaak wel aan het werk, maar dat gaat niet zomaar.

Op social media zag ik een bericht van Voor Elkaar Zwolle over ParticipatieMaatje. Toen ben ik naar een informatieavond gegaan. ParticipatieMaatje past bij mij, omdat ik het kan combineren met mijn werk en de andere dingen die ik doe. Ook de vorm spreekt me aan. Ik heb een training gevolgd met andere maatjes en daarnaast hebben we een intervisiegroep. Daar delen we ervaringen en tips. Zo helpen we elkaar weer verder op weg. Voor Elkaar Zwolle biedt verder nog expertise als back-up. Als ik even wil overleggen, is er iemand die met mij mee kan denken. Dan kan ik weer verder om het gezin te ondersteunen. Inmiddels zit mijn ondersteuning bij het eerste gezin dat ik ben gaan helpen er bijna op, binnenkort ga ik aan de slag bij een ander gezin. Het is leuk en verrijkend!

De mensen die hier komen bewonder ik. Ze hebben alles achter zich gelaten, zonder de garantie dat hier een nieuw bestaan opbouwen gaat lukken. In Nederland hebben we het goed, het lijkt vaak vanzelfsprekend. Daarom maak ik me graag nuttig om anderen te helpen deel van ons land te worden. We roepen vaak dat nieuwe mensen hier welkom zijn, maar dat ze dan wel mee moeten doen. Laten we ze daarbij helpen, want er is genoeg te doen!”

Meer informatie over Participatiemaatje.

Foto-Tijmen-3