“Geld was voor mij een soort status.”

23 okt 2017
Lianne
834
0

Bij het project SchuldHulpMaatje van Stichting Voor Elkaar Zwolle worden stadsgenoten geholpen die te maken hebben met schulden. Eén van deze Zwollenaren, Matthijs (22), vertelt zijn verhaal:

“Mijn thuissituatie was niet ideaal. Ik was op mijzelf aangewezen, omdat mijn moeder naar het buitenland was vertrokken. Toen ik stopte met mijn mbo-opleiding, moest ik mijn studiefinanciering weer terugbetalen. Vanaf dat moment begonnen mijn schulden op te lopen. Ik betaalde die studieschuld niet terug, omdat geld voor mij een soort van status was. Ik dacht altijd: als ik geld heb, dan heb ik een bepaalde vrijheid. Toch had ik echt de intentie om van mijn schulden af te komen. Dat wilde ik doen door in de criminele wereld te dealen en zo aan geld te komen. Door mijn psycholoog kwam ik erachter: wat ik nu doe kan niet meer. Toen ik via de GGD en andere instanties terecht kwam bij een logeerhuis, veranderde alles.

SchuldHulpMaatje
In het logeerhuis werd eerst gekeken of ik schulden had. Vervolgens werd SchuldHulpMaatje ingeschakeld en werd ik in contact gebracht met een maatje. Hij heeft mij geholpen om alles weer op een rijtje te krijgen qua financiën. Samen hebben we bedrijven en instanties gebeld voor betalingsregelingen. Door hem ben ik er ook achter gekomen dat financiële zaken best leuk kunnen zijn! Uiteindelijk heb ik ongeveer zeven maanden met mijn maatje opgetrokken. Nu stel ik hem alleen nog vragen als het gaat om bepaalde papieren. Gelukkig ben ik weer volledig schuldenvrij!

Beter omgaan met geld
Op dit moment heb ik nog wel begeleiding in mijn budget. Eerst worden mijn vaste lasten betaald. Pas daarna krijg ik het bedrag wat overblijft. Ik denk dat het in mijn situatie niet goed is om het nu alleen te doen. Al zou het nog beter met me gaan dan het nu al gaat, dan wil ik toch wel graag iemand naast me hebben staan die met me mee denkt. Ondanks dat, merk ik wel dat ik beter om kan gaan met geld. Ik kan bijvoorbeeld weer een beetje sparen, terwijl ik dat eerst nooit deed. En als ik nu dingen wil, dan doe ik dat zoals het hoort. Want als je de regels volgt, krijg je ook het geld waar je recht op hebt. Ik wil nog steeds veel geld, maar nu doe ik het op een goede manier. En zo kan het dus ook!”