JobHulpMaatje: Samen werken aan perspectief

Het project JobHulpMaatje van Stichting Voor Elkaar Zwolle koppelt vrijwilligers (maatjes) aan Zwollenaren voor ondersteuning op het gebied van werk. Sanja is projectcoördinator en ziet de vraag naar deze ondersteuning toenemen. “Veel mensen zitten door de coronacrisis thuis met minder werk, of hebben hun baan verloren. Dat brengt veel onzekerheid en stress. Waar kan je weer aan de slag? En wat als het niet lukt om in je eigen vak een baan te vinden, durf je dan een carrièreswitch te maken? Dan is het heel fijn als er iemand is die met je mee kan denken.”

JobHulpMaatjes zijn gecertificeerde vrijwilligers die een tweedaagse training volgen en ondersteuning krijgen vanuit de stichting. “Het traject is per hulpvraag verschillend, maar elk traject voor zowel de deelnemer als het maatje bijzonder. Je ziet deelnemers veranderen en hun kwaliteiten leren inzien. Heel waardevol om mee te maken!”

“Als maatje werk je graag met de ander samen naar een persoonlijk doel toe. Je wordt enthousiast van het koppelen van de talenten van de deelnemer aan de juiste baan. We vinden het belangrijk dat een maatje betrouwbaar is en zorgvuldig is in het werk met de deelnemer,” vertelt Sanja. “Ook zoeken we maatjes die goed bereikbaar zijn en beschikken over digitale vaardigheid. Doorgaans vragen we dat iemand één dagdeel in de week beschikbaar is. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je twee uur coacht en daaromheen wat tijd kwijt bent aan voorbereiding en het maken van een afspraak.”

Bij JobHulpMaatje worden mensen uit alle lagen van de bevolking op weg naar werk ondersteund. “Van laag tot hoog opgeleid, in alle beroepssectoren. We werken ook veel met statushouders, die leren over werken in Nederland. Ze willen graag aan de slag en krijgen van ons de ondersteuning om van start te kunnen gaan,” zegt Sanja. “Dat de deelnemers allemaal anders zijn, maakt ons werk alleen maar mooier!”

Voor-Elkaar-Zwolle_JHM-1220x814