‘Maatje zijn is ook gewoon gezellig. Je hebt altijd wel een leuk gesprek. Het helpen komt er een beetje bij.’

Na haar jeugd te hebben doorgebracht op Curaçao, in Alkmaar en Dronten is Marleen op haar 22e neergestreken in Zwolle. Naast haar HRM-studie aan het Windesheim en haar bijbaan bij de Hornbach, wil ze graag een bijdrage leveren aan de stad zelf. Het vrijwilligerswerk als JobHulpMaatje is hierin de perfecte combinatie: Mensen helpen, kennis uit de opleiding in de praktijk brengen én meer mensen leren kennen.

Tijdens het studeren in de Stadskamer trof zij Stichting Voor Elkaar Zwolle. Ze mailde en het contact was gelegd. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en is Marleen voor de tweede keer een maatje. De vragen verschillen per persoon. De eerste hulpvraag was een middelbare scholier in het examenjaar te helpen een passende opleiding te vinden.

“Hetgeen wat ik geleerd heb tijdens het vak loopbaancoaching kon ik hier mooi toepassen. Vragen als: ‘Wat vind je leuk?’ ‘Waar wordt je blij van?’ ‘Wat wil je leren?’, hielpen hem verder.”

De tweede hulpvraag was het vinden van een leerplek bij de BBL-opleiding. “Doordat ze al goed weet wat ze wil, komt hier meer de praktische kant om de hoek kijken: het helpen met zoeken en solliciteren.”.

Dat het haar punten oplevert voor haar opleiding helpt, maar het geeft haar vooral ook veel voldoening mensen de juiste richting op te wijzen. Maar het gaat niet alleen om de hulp die ze biedt. Ze vindt het erg interessant om een ander zijn verhalen te horen en te ontdekken waar ze mee bezig zijn.

“Het is ook gewoon gezellig. Je hebt altijd wel een leuk gesprek. Het helpen komt er dan een beetje bij.”

Op de vraag of ze het anderen zou aanraden geeft ze aan:

“Als je er tijd en energie voor hebt, dan zou ik het zeker aanraden. Omdat je iets kan bijdragen en zelf sociale contacten op kan doen. Het is ook wat je er zelf uit wilt halen en wat je zelf belangrijk vindt. Je doet het niet alleen voor de ander, maar ook voor jezelf. Op lange termijn verwacht ik ook nog meer ervaring op te gaan doen.”.

Marleen Straks

Wil jij je ook inzetten als JobHulpMaatje? Je bent van harte welkom! Meer informatie over dit project en het vrijwilligerswerk vind je via onderstaande button.

JobHulpMaatje Marleen
Foto: Hans en Lidy Fotografie