‘Door een beetje tijd te investeren, maak je een wezenlijk verschil in het leven van een ander’

In september 2020 leert Sharon via een bericht op LinkedIn het Participatiemaatjes project kennen van Stichting Voor Elkaar Zwolle. Ze is net begonnen aan het 4e jaar van de opleiding HBO – Social Work. De reden dat ze besluit hier haar stage te gaan lopen is dat de vluchtelingendoelgroep haar altijd al erg aanspreekt. Daarnaast geeft het haar veel energie een ander op weg te kunnen helpen.

“Je gaat echt samen aan de slag. Samen zoek je de weg. Dat is erg mooi!”.

Het samen invullen van formulieren, beslissingen maken met het hele gezin, vertalen van brieven, het uitzoeken van moeilijke vragen, op zoek naar een activiteiten als een vrouwengroep om beter Nederlands te leren, kijken waar iemand fietslessen kan krijgen en het regelen van een laptop. Zomaar een greep uit de activiteiten die Sharon oppakt als maatje. Het is maar net waar het gezin hulp bij nodig heeft. Zelf weet ze ook niet alles, “maar dat is juist het leuke”, geeft ze aan, “oplossingen worden niet op een presenteerblaadje aangeboden, dat houdt het uitdagend. Daarnaast is de dankbaarheid bij de gezinnen groot. Dat geeft enorm veel voldoening.”

Naast de praktijkervaring die zij moet opdoen voor haar studie geeft ze aan dat ze er zelf ook veel aan heeft. Het inlevingsvermogen speelt hierin een grote rol: hoe voelt het om nieuw in een land te komen, waar je niets kent? “Je gaat je eigen positie meer waarderen. Ik mag heel blij zijn dat ik geboren ben in een veilig land.”

Het inzetten voor een ander geeft haar een goed gevoel. “Dat is ook wel het mooiste”, zegt ze met een grote glimlach.

“Door een beetje tijd te investeren, maak je een wezenlijk verschil in het leven van een ander. Dat is zo mooi en dat enthousiasme zou ik iedereen mee willen geven.”


Wil jij ook vrijwilliger worden als ParticipatieMaatje? Dat kan! De stageplekken zijn voor komend jaar al vervuld, maar wel zijn we nog hard op zoek naar vrijwilligers.

Participatiemaatje Sharon
Foto: Hans en Lidy Fotografie