Samen werken aan zelfredzaamheid van nieuwe Nederlanders

Sanja: “Osama heeft een heel duidelijke visie van waar hij naar toe wil. Hij leert snel, maakte grote sprongen. Nu, na vier maanden begeleiding, kan hij zijn stappen ook zonder mijn hulp maken.” Sanja en Osama blijven elkaar zien: ze hebben hun krachten gebundeld en willen een project starten om samen met Nederlanders vluchtelingen te helpen en begeleiden, en zo onderling verbinding creëren.

Osama is nu bijna twee jaar in Nederland en heeft drie grote doelen: “Ik wil psychologie of social work gaan studeren, mijn eerste gedichtenbundel in het Nederlands uitbrengen en meer contact met Nederlanders hebben. Ik ben een positief mens. Daardoor komen mensen op mijn pad die bij mij passen. En door positief te zijn, gebruik je de vaardigheden die je hebt, omdat je gelooft in jezelf.” Het traject met Sanja is hem goed bevallen: “Ik vond het heel fijn. Ik voelde me gehoord. De wisselwerking met Sanja was prettig, goed voor mijn eigenwaarde. We hebben nieuwe dingen van elkaar geleerd en gegeven.”

Het doel van ParticipatieMaatje is voor Sanja de zelfredzaamheid vergroten, zorgen dat nieuwe Nederlanders handvaten krijgen om na de begeleiding zelfstandig verder te kunnen. Ze begeleidt vijf mensen in een traject van maximaal twee jaar. “Ik werk vanuit echtheid, gelijkwaardigheid. Hoe kan het leven in Zwolle vormgegeven worden? Met mijn kennis kan ik vluchtelingen helpen hun weg te vinden. Ik merk dat het gebrek aan sociale contacten voor de meesten de grootste belemmering is.”

Wat heb je nodig om ParticipatieMaatje te zijn? “Je moet het leuk vinden om mensen wegwijs te helpen in Zwolle. Daarnaast moet je breed inzetbaar zijn, want de hulpvragen zijn voor iedereen weer anders. Je wordt gekoppeld aan iemand bij jou in de buurt, waar je dan een paar uur per week contact mee hebt. Je werkt er naar toe dat de nieuwe Nederlanders mee kunnen doen in de maatschappij en het gevoel krijgen dat ze gezien en gehoord worden.”

Wil jij je inzetten voor nieuwe Nederlanders, of ben je op zoek naar meer informatie over ons project? Kijk verder op onze website!

Ons project ParticipatieMaatje is genomineerd voor een Appeltje van Oranje 2020. Daar zijn we best trots op!

20191122-Sanja-en-Osama-1920x1281