Tof om werkzoekenden een duwtje in de rug te geven

Een aantal jaar geleden zag Erik Riet (37) een oproepje om vrijwilliger te worden bij Stichting Voor Elkaar Zwolle. Inmiddels heeft hij twee groepen werkzoekenden begeleid in zogenaamde ‘JobGroups’. Hij vertelt over zijn ervaringen als JobGroupleider.

In een JobGroup komen werkzoekenden bij elkaar om te ontdekken welke baan bij ze past en hoe ze zichzelf goed kunnen presenteren tijdens een sollicitatie. Erik: “Het mooie aan de JobGroups vind ik dat we eerst stilstaan bij vragen als: wie ben ik en wat past bij mij? Als je dezelfde dag nog een baan wilt vinden, zonder te weten wat je zoekt, dan geeft die baan je uiteindelijk geen energie. Bovendien ga je een stuk zekerder het sollicitatieproces in als je goed kan verwoorden wat je wil en kan.”

Verbondenheid
Een JobGroup begint met ongeveer tien werkzoekenden die elkaar niet kennen, maar hetzelfde doel hebben: een passende baan vinden. Erik: “Werk zoeken is vaak een eenzame bezigheid. Het is dan bemoedigend om te ervaren dat je niet de enige bent in die situatie. In de loop van de tijd zie je dat er echt een groep ontstaat; mensen gaan elkaar helpen. Er ontstaat weer nieuwe energie. Dat is gaaf om te zien!”

Duwtje in de rug
De rol van een JobGroupleider is om te prikkelen, te spiegelen en het groepsproces te observeren. “Dat is heel leuk om te doen,” vertelt Erik. “De JobGroup is een katalysator in het proces waar iemand mee bezig is. De deelnemers gaan er na de zeven bijeenkomsten zelf mee verder en praten erover met anderen. De JobGroup brengt daardoor nog veel grotere dingen op gang. Ik vind het tof dat ik de deelnemers een duwtje in de rug mag geven in dat proces.”

Mooie mensen
Naast zijn vrijwilligerswerk bij Voor Elkaar Zwolle is Erik zorgcoach bij een verzekeringsmaatschappij en heeft hij een eigen praktijk voor coaching en therapie. “Dit vrijwilligerswerk sluit goed aan bij mijn kwaliteiten. Ik krijg er ook veel voor terug; als je weer een groep draait met allemaal mooie mensen, die allemaal mooie stappen zetten, dan is dat super vet. Daar krijg je energie van! Daarnaast vind ik het leuk dat je nieuwe mensen leert kennen die ook bij de stichting betrokken zijn.”

Wil jij ook je talenten inzetten om de talenten van anderen tot bloei te brengen? Kijk dan hier op onze website of stuur een e-mail naar: jobhulpmaatje@voorelkaarzwolle.nl.

MG_0337-1920x1280