Vacature: Vrijwilliger Trainer Participatieverklaring (PVT)

Op zoek naar een waardevolle tijdsbesteding naast je werk of studie?
Krijg je energie van werken met mensen met verschillende culturele achtergronden? Dan hebben wij de perfecte vrijwilligersfunctie voor jou als Trainer Participatieverklaring (PVT)!

Waarom deze rol zo fantastisch is:
Je ontmoet mensen uit alle hoeken van de wereld, helpt hen zich thuis te voelen in Nederland en werkt mee aan hun inburgering door middel van boeiende workshops. Je wordt een belangrijke schakel in hun nieuwe leven in Zwolle, wat zowel voor jou als voor hen enorm verrijkend en inspirerend is. De ontmoeting, de gesprekken en de uitwisseling maken het waardevol en mooi voor zowel deelnemer als trainer!

Wat ga je doen?
Als Trainer PVT begeleid je nieuwe Zwollenaren bij hun inburgeringstraject. Je geeft interactieve workshops waarin de kernwaarden van de Nederlandse samenleving centraal staan. Deze workshops, georganiseerd door Stichting Voor Elkaar Zwolle in samenwerking met de gemeente Zwolle, zijn essentieel voor nieuwe inwoners om de Nederlandse cultuur en samenleving te begrijpen en te respecteren. Na afloop van de workshops ondertekenen de deelnemers hun Participatieverklaring – een belangrijk en verplicht onderdeel van hun inburgering.

 • Uitvoering: Je geeft maandelijks een serie workshops van drie dagdelen van 3 uur voor nieuwe Zwollenaren en gezinsmigranten. De deelnemers voeren ook zelfstandig een excursie uit.
 • Frequentie: Elke maand start er een groep deelnemers die de workshops volgt. Voor gezinsmigranten starten er vier keer per jaar (of vaker) nieuwe groepen.
 • Tijdsinvestering: Naast de 3 uur per uitvoering komen er nog uren bij voor voorbereiding, nabewerking, en administratie.
 • Inhoud: De onderwerpen liggen vast in een werkboek, daarnaast zorgt jouw creativiteit voor variatie in werkvormen en gesprekken.
 • Coördinatie en administratie: Je verzorgt het proces vanaf de jaarplanning tot de uitreiking van certificaten, inclusief uitnodigingen, aanwezigheidsregistratie en contact met tolken/vertalers.
 • Samenwerking: Je werkt samen met de GGD, het Sociaal Wijkteam, Travers, en gastsprekers. Je hebt contact met regievoerders en coördinatoren.

Wie ben jij?

 • Motiverend: Je inspireert anderen om actief mee te doen in de workshops en doet dit op een gelijkwaardige wijze.
 • Cultureel bewust: Je hebt inzicht in culturele verschillen en overeenkomsten.
 • Kennisrijk: Je kent de Nederlandse democratische rechtstaat en kernwaarden goed.
 • Interactief: Je hebt ervaring met interactieve workshops of bijeenkomsten en past je aan, aan het niveau van de groep.
 • Taalvaardig: Je beheerst de Nederlandse taal goed en kunt je taalgebruik aanpassen. Kennis van andere talen zoals Engels, Arabisch, Farsi, Pashtu, Dari of Tigrinya is een pre.
 • Flexibel en betrokken: Je bent bereid om je voor minimaal een jaar in te zetten, met een gemiddelde tijdsinvestering van 12 uur per maand voor de workshops en daarnaast tijd voor de organisatie er omheen.

Wie zijn wij
Bij Stichting Voor Elkaar Zwolle kom je te werken in een fijne omgeving met een betrokken team. Je draagt bij aan de missie van de stichting: naast kwetsbare stadsgenoten staan en hen ondersteunen in het zetten van een duurzame stap in een menswaardig bestaan. Er liggen een werkboek en procesbeschrijving voor je klaar waar je direct mee aan de slag kunt. Daarnaast kan je altijd terugvallen op een professionele beroepskracht. Hierdoor kan je waardevolle werkervaring opdoen en jezelf verder ontwikkelen.

Samen maken we Zwolle een gastvrije plek voor iedereen!

Interesse?
Heb je interesse? Stuur dan je motivatie naar: info@voorelkaarzwolle.nl
Ook als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op!

vacature projectmanager