‘Het hoeft niet moeilijk te zijn. Soms is goed luisteren en net dat extra duwtje in de rug geven al voldoende’

Via de kerk komt Huib in 2015 in aanraking met het JobHulpMaatjes project van Stichting Voor Elkaar Zwolle. Het spreekt hem direct aan. “Dit vind ik een mooi doel, hier ga ik mij voor inzetten”.

In de 5 jaar dat hij actief is als JobHulpMaatje heeft hij al 10 mensen begeleid op weg naar werk. Zijn intentie is vanuit verbondenheid iets te betekenen in maatschappelijk opzicht. De reden dat Huib JobHulpMaatje is geworden is omdat hij zich bewust is dat hij in een bubbel zit van mensen die overwegend hoog opgeleid zijn en een goede baan hebben. Dat is een bevoorrechte positie. Juist daarom voelt hij zich betrokken bij mensen die moeite hebben hun weg te vinden.

Inzetten als vrijwilliger is niet onbekend voor Huib. Hij heeft voorheen vele bestuursfuncties gehad als vrijwilliger bij verschillende organisaties. Wat dit project anders maakt, is dat het dicht bij de mensen is. Dat spreekt hem erg aan.

Als een traject van start gaat probeert Huib eerst tot de kern van het probleem te komen: Wat belemmert diegene om zelf een baan te vinden? Als dit helder is proberen ze samen stappen te maken. “Uiteindelijk vind ik het erg leuk als mensen een baan krijgen. Dat is dan toch een feestje.”, aldus Huib.

Daarbij vindt hij het mooi dat hij hetgeen wat hij op professioneel vlak geleerd heeft, kan inzetten voor een ander. “Ik heb in mijn werk veel trainingen en coaching gehad. Ik heb mij kunnen ontwikkelen tot iemand die anders kijkt naar (de drijfveren van) mensen. Je leert gesprekstechnieken, je leert te luisteren en je leert vragen te stellen.”.

Maar hij is ook kritisch. Hij lost problemen niet voor mensen op, maar gaat er met hen over in gesprek om samen een oplossing te bedenken. “Als jij niet gaat bellen, gebeurt er ook niets”, is een uitspraak van Huib die dit mooi illustreert. Het hoeft ook niet moeilijk te zijn. Soms is mensen net dat extra duwtje in de rug geven al voldoende.

“Het mooiste is natuurlijk als je een traject afsluit met een (nieuwe) baan. Maar als dat niet zo heeft mogen zijn, is het toch bevredigend dat je al die tijd een luisterend oor hebt kunnen bieden en adviezen hebt kunnen geven.”

Op de vraag of hij andere mensen zou aanraden zich aan te melden als JobHulpMaatje zegt Huib volmondig “Ja”. “Ik zou het zeker aanraden, omdat het een hele verrijkende ervaring is. Voor een ander, maar ook voor jezelf.”


Wil jij je ook inzetten als JobHulpMaatje? Van harte welkom! Meer informatie over dit project en het vrijwilligerswerk vind je via onderstaande button.

JobHulpMaatje Huib
Foto: Hans en Lidy Fotografie