Jubileumavond: 10 jaar Voor Elkaar Zwolle

Een bijzondere avond voor onze stichting in het Academiehuis van de Grote Kerk in Zwolle. Samen met 150 genodigden stonden we stil bij ons 10-jarig bestaan. Onder de genodigden waren Carola Schouten (demissionair vice minister-president & minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) en Dorrit de Jong (wethouder bij de gemeente Zwolle met portefeuille inclusieve samenleving).

Op het podium spraken zij met Martin Suithoff, oprichter en oud-directeur van Voor Elkaar Zwolle en Wim Eikelboom (Moderator) over het belang van lokale initiatieven bij armoede, participatie en energie.

Het blijft belangrijk dat lokale initiatieven en inwoners elkaar ondersteunen. Minister Schouten: “We hebben elkaar nodig. De overheid heeft een grote taak om de bestaanszekerheid van mensen te borgen. Maar maatschappelijke organisaties zijn een onmisbare schakel in de hulp aan mensen. Vrijwilligers kunnen op een laagdrempelige manier in gesprek gaan over problemen die spelen achter de voordeur. Een stukje schaamte wegnemen en juist vertrouwen geven. Met die persoonlijke aandacht maken lokale hulpverleners het verschil.”

Wethouder de Jong: “We zijn een stad met het hoogste percentage vrijwilligers en daar zit ook de kracht van Voor Elkaar Zwolle. Hoewel de ingang misschien via de overheid is, is het cruciaal dat er iemand naast je staat die je op basis van gelijkwaardigheid op weg kan helpen.”

Ook ervaringsdeskundige Abdiwaham Ali benadrukt de waarde van vrijwilligers: “Al op jonge leeftijd kreeg ik schulden. Ik overzag het niet meer. Gelukkig kwam ik via Voor Elkaar Zwolle in contact met een maatje en ging de knop om. Nu heb ik een gezond bedrijf en ben ik maatschappelijk werker. Zonder hulp was ik niet zover gekomen.”

10 jaar Voor Elkaar Zwolle
Door de jaren ontwikkelde onze stichting zich op veel maatschappelijke vlakken in Zwolle. Huidig directeur Maarten Schrooten vertelt: “Toen Voor Elkaar Zwolle werd opgericht, klopten mensen in de eerste plaats aan voor financiële ondersteuning. Inmiddels weten mensen ons ook te vinden voor andere hulpvragen, waaronder integratie, participatie, maar ook verduurzaming van hun huis via ons project Warm Thuis.’’

“We ondersteunen al ruim 10 jaar mensen in kwetsbare fases van hun leven”, vervolgt Schrooten. “En dat blijft helaas nodig. Want zorgen over geld, of mee kunnen doen in de samenleving, blijven aan de orde. Iedereen in onze stad doet ertoe en we sluiten niemand uit. Ik ben dankbaar voor de stappen die we hierin al hebben gezet en we blijven ons inzetten voor Zwollenaren. Dit kunnen we niet zonder onze bevlogen collega’s en vrijwilligers.’’

Koninklijke onderscheiding
Oprichter en voormalig directeur Martin Suithoff ontving tijdens de avond een koninklijke onderscheiding bij zijn afscheid. Hij werd geprezen voor zijn gedrevenheid en maatschappelijke inzet. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Erica van Lente uit Dalfsen. Martin stond tien jaar geleden aan de wieg van Voor Elkaar Zwolle. Per 1 juli droeg hij het stokje over aan Maarten Schrooten.

We bedanken Martin voor zijn jarenlange inzet. Onder zijn hoede heeft de stichting een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt. Zijn missie: “schuldenvrij Nederland” blijft als aanjager van de NSR (Nederlandse Schuldhulproute).


Martin Suithoff en Wim Eikelboom in gesprek met demissionair minister Carola Schouten en Zwolse wethouder Dorrit de Jong
Martin Suithoff en Wim Eikelboom in gesprek met demissionair minister Carola Schouten en Zwolse wethouder Dorrit de Jong.