Maatje bij Voor Elkaar Zwolle: een waardevolle investering!

Voor Elkaar Zwolle staat met haar project SchuldHulpMaatje klaar voor Zwollenaren met schulden. Frederieke (25) is jongerenmaatje en helpt jongeren met geldzorgen en financiële problemen.

“Tijdens mijn opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening hoorde ik van SchuldHulpMaatje en toen ik was afgestudeerd ben ik vrijwilliger geworden bij Voor Elkaar Zwolle. Als jongerenmaatje help ik voornamelijk jongeren die naar SchuldHulpMaatje komen met hun geldzorgen of schulden. Inmiddels heb ik hiernaast ook een baan als assistent bewindvoerder. Met mijn vrijwilligerswerk voor SchuldHulpMaatje doe ik kennis op die ik ook in mijn dagelijkse werk kan toepassen.

Wanneer je jong bent en zelfstandig wordt, komt er best veel op je af. Zorgen stapelen zich vaak op en financiële problemen komen soms te laat aan het licht. De jongeren die bij SchuldHulpMaatje komen vinden dat spannend of schamen zich. Geldzorgen en -problemen komen vaker voor dan wordt gedacht, dus het is alleen maar goed dat ze naar ons toe komen. Het is ook belangrijk om te praten over je zorgen en vragen, of dat nou met een maatje is of met iemand die je goed kent. Zo kom je tot nieuwe inzichten die je verder helpen en rust geven. Ook voorkom je onnodige stress, slapeloosheid of schuldgevoelens.

Als jongerenmaatje spreek ik jongeren die schulden of geldzorgen hebben, bijvoorbeeld omdat ze hun baan zijn verloren, hun studie niet hebben afgemaakt of uit huis zijn gegaan en geen beeld hebben van de kosten. Ook ga ik aan de slag met jongeren die wat hulp nodig hebben om grip te krijgen op hun geldzaken. We brengen dan samen de financiën in kaart en soms is de oplossing dan voor de hand liggend, andere keren vergt het wat meer inspanning. Ik coach en stuur jongeren door advies, tips en trips te geven over hoe ze kunnen omgaan met hun geldzaken. Als de problemen te zwaar zijn, worden hulpvragers doorgestuurd naar professionals die ze beter kunnen bijstaan.

Met mijn vrijwilligerswerk heb ik geleerd om zonder vooroordelen te luisteren naar de persoon die tegenover me zit. Ik heb ervaren dat er vaak zo veel meer speelt dan dat in eerste instantie lijkt. Ook geniet ik van het contact met de jongeren. Ik ben niet alleen vrijwilliger, maar ook een maatje! Het vraagt maar een paar uur in de week en ik kan anderen verder helpen. Een goede investering!”

Meer informatie over SchuldHulpMaatje.

green-chameleon-21532-unsplash-1920x1280