Ik zie het meer als vriendschap, het klikte meteen

Op je 18e genoodzaakt verhuizen naar een vreemd land: het overkwam Ayah. Twee jaar geleden verhuisde ze van Syrië naar Nederland om een nieuw bestaan op te bouwen. In haar nieuwe woonplaats Zwolle ontmoette ze maatje Mette, waarmee een mooie vriendschap ontstond.


Door de bril van Ayah

“In het begin ervaarde ik veel moeilijkheden. In de taal, de cultuur en nieuwe regels. Gelukkig raak ik er steeds meer aan gewend”, vertelt Ayah, die inmiddels naar het Deltion College gaat om de Nederlandse taal te leren. “Wat ik vooral mooi vind aan de cultuur is dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben”, vult ze aan.

Het cultuurverschil merkte ze pas echt toen ze haar vrienden in Irak bezocht: “Toen ik daarheen ging voelde ik me al een almost-Dutch-girl”, lacht ze. “Ik vind het belangrijk om de Nederlandse cultuur te leren, net zoals de sociale omgang met mensen hier. Dat zien mijn vrienden ook terug in mij; die maken daar soms grappen over. Het is daar zo’n andere wereld.” Ook Mette leert haar veel over de cultuur. “Ze leerde mij alles over Sinterklaas: wat iedereen doet op straat, hoe het wordt gevierd. Ik vind het heel schattig.”

Mette ondersteunt ook bij praktische zaken zoals het begrijpen van de post. Ayah: “Ook over studievragen of andere zaken kan ik bij haar terecht: zo werk ik gelijk aan mijn Nederlands”. De band voelt als vriendschap. “We proberen elkaar wekelijks te zien en doen nieuwe dingen, zoals koken, spelletjes of een taart bakken. Dit soort dingen deed ik nooit met vrienden”.

De vriendschap reikt verder dan leuke dingen doen. Toen de vader van Ayah een paar maanden geleden overleed, kreeg ze veel steun van Mette. “Toen ik terugkwam van mijn bezoek aan Irak hebben we elkaar direct opgezocht. Dan is het fijn dat je iemand in je buurt kent.”

Haar droom om op een veilige plek te wonen kwam uit. Nu wil ze het liefst meer sociaal contact maken én de taal beter leren. “Daarvoor wil ik gaan werken en vaker buiten komen. En wie weet; als ik straks een studie volg, ontmoet ik meer mensen met dezelfde interesses.”

Door de bril van Mette

De 29-jarige Mette werkt als epidemioloog bij GGD IJsselland. Vier jaar geleden verhuisde ze naar Zwolle voor haar werk, waar ze op zoek ging naar vrijwilligerswerk. “Mijn ouders ondersteunden vroeger iemand uit Irak. Hij kwam veel bij ons thuis en ik zie hem echt als een broer. Toen al dacht ik: dat wil ik ook doen later!”

Inmiddels ziet ze Ayah regelmatig: “Het is meer dan ondersteuning. Het is vooral heel gezellig, we doen veel dingen samen. Het is echt een vriendin”. Ze vindt het leuk om over de Nederlandse cultuur te vertellen. “Je leert daar zelf ook veel van. Want veel dingen zijn eigenlijk niet zo normaal als we denken. Dus dan wordt je goed op de feiten gedrukt”, glimlacht ze. Als voorbeeld noemt ze ingewikkelde regelingen en hoe we met elkaar omgaan.

Voor Ayah was de bioscoop een primeur: “We gingen naar de film Barbie. De indrukwekkende bioscoopzaal, dat kende Ayah nog niet. Ik vond het leuk dat dit zo’n indruk op haar maakte. Het geeft een goed gevoel om iemand te helpen. Maar het belangrijkste is dat we een leuke tijd samen hebben. Ayah is open en makkelijk in de omgang, dat klikte meteen”, vertelt Mette, die in haar werkende leven veel met statistiek bezig is. “Het is compleet anders dan mijn werk, dan is het fijn dat je ook op sociaal vlak van betekenis bent.”

Het vrijwilligerswerk maakt volgens Mette veel impact. “Door samen op te trekken, zorg je dat mensen een goede landing krijgen. Dat voorkomt dat je tegenover elkaar komt te staan. En als mensen beter ontvangen worden, dan kunnen zij zich beter aanpassen aan de nieuwe cultuur. Het stimuleert om mee te doen in onze maatschappij.” Als een flinke tijdsinvestering ziet ze het niet. “Je spreekt soms een dagdeel of een paar uurtjes af. Dan kun je al veel voor elkaar betekenen.”

Word vrijwilliger

Ben je enthousiast geworden over het verhaal van Mette en Ayah? Onze stichting zoekt nog steeds vrijwilligers. Meld je aan via onderstaande knop.

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Samen ontdekken we of ons vrijwilligerswerk bij je past.

Vrijwilligerswerk Zwolle
Mette is maatje bij Voor Elkaar Zwolle