Een rol die perfect past in mijn leven

Hij zocht naar een manier om zijn vrije tijd beter te besteden, en die vond Nico in zijn rol als een maatje. Hij spreekt regelmatig af met Osama en inmiddels voelt de band als vriendschap.


Osama (31) en Nico (36) ontmoetten elkaar via Voor Elkaar Zwolle. Nico zag een oproep om vrijwilliger te worden voorbij komen en zo begon het avontuur. “Mijn schoonzusje is op jonge leeftijd naar Nederland gevlucht en van haar weet ik hoe moeilijk het was om in het begin contact te maken,” deelt Nico. “Ik heb zelf een uitgebreid sociaal netwerk, maar niet iedereen heeft dat geluk. Toen ik deze oproep zag, heb ik gereageerd om ook anderen daarbij te helpen.”

Na aanmelding als vrijwilliger bij Voor Elkaar Zwolle volgde een kennismaking. Het klikte al snel tussen beide. Osama zocht iemand om Nederlands mee te praten, maar al snel ontwikkelde hun band zich tot een vriendschap. Osama vertelt: “In het begin had ik nog weinig vrienden en voelde ik mij heel alleen. Nu ik Nico ken, is dat niet meer het geval. Hij heeft me geholpen met van alles; bijvoorbeeld dingen die ik niet alleen kon vanwege de taal.”

De twee vrienden delen een belangrijke interesse, namelijk sport. Nico legt uit: “Wanneer we afspreken, gaan we meestal samen op pad voor een rondje hardlopen of een stadswandeling. Tegelijkertijd hebben we het over van alles.’’ Dat leidt soms tot grappige taferelen, vertelt Osama: “Er was een keer dat we zo druk aan het kletsen waren, dat we per ongeluk een verkeerde afslag namen en totaal verdwaalden. Gelukkig vonden we de weg terug en konden we er hard om lachen.’’

Naast sporten vinden ze elkaar in de keuken. “Osama heeft mij voorgesteld aan de Syrische keuken’’ vertelt Nico. ‘’Iets waar ik en mijn gezin anders nooit mee in aanraking waren gekomen. Sindsdien staat er vaker couscous op het menu thuis, en de kinderen zijn dol op zijn Lamachuns!” Hij vervolgt: “Het is geweldig om te zien hoe hij zich in de keuken uitslooft. Het is zo’n vriendelijke en sociale jongen. Ik vind het heel waardevol om er voor hem te zijn”.

Nico sluit af met een glimlach: “het kost niet veel tijd, maar het geeft zo’n boost aan mijn week. En dat terwijl ik normaal ook al op pad zou gaan voor een rondje hardlopen. Er zijn vast nog meer jongens als Osama die een maatje zoeken. Dat gun ik ze van harte.

Word vrijwilliger

Ben je enthousiast geworden over het verhaal van Osama en Nico? Onze stichting zoekt nog steeds vrijwilligers. Meld je aan via onderstaande knop.

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Samen ontdekken we of ons vrijwilligerswerk bij je past.

Vrijwilligerswerk Zwolle
Nico (R) is maatje van Osama (L)