Maatje zijn is als een spiegel voor jezelf

Samson en Selam komen uit Eritrea en wonen sinds vier jaar in Zwolle, samen met hun twee kinderen. Richtje is vrijwilliger bij Voor Elkaar Zwolle en helpt het gezin om wegwijs te worden in de maatschappij. Hoewel het traject is afgerond, zien ze elkaar nog regelmatig en voelt de band als familie.

Samson en Selam

Selam vindt het fijn om in Nederland te wonen, al was de overgang naar de Nederlandse cultuur groot:

“In Nederland ben je vrij en mag je met iedereen praten. Ik was het niet gewend om mensen aan te kijken of aan te spreken.”

Inmiddels lukt dat steeds beter. “Mij is verteld dat wanneer ik mijn handen wat losser naast mijn lichaam hou en mensen aankijk, ik veel makkelijker contact maak”, vult ze aan. Ook op werkgebied maakt ze stappen. “Op dit moment werk ik bij de kapper en doe ik vrijwilligerswerk. Het is mijn droom om in een kinderopvang te werken. Daarvoor wil ik een opleiding volgen.”

De Nederlandse taal houdt het Eritrese gezin veel bezig. Zo loopt de zoektocht naar werk hier vaak op vast. Samson vertelt: “Ik heb al veel sollicitatiegesprekken gehad, maar door de taal is het nog niet gelukt’’. De vader van het gezin wil graag vrachtwagenchauffeur worden en werkt daar nu hard voor: “Ik volg een opleiding Nederlands A1 en A2 aan het Deltion College en ga regelmatig naar het taalcafé in de Stadkamer. Ook heb ik rijles”.


Van advertentie naar maatje

Richtje zette 2 jaar geleden de stap naar vrijwilligerswerk: “Mijn kinderen gingen inmiddels allebei naar school en ik wilde iets nuttigs doen in mijn vrije tijd. Toen ik een advertentie voorbij zag komen dacht ik: dit past bij mij”.

Richtje is naast haar vrijwilligerswerk werkzaam in de hulpverlening, maar die rol ziet ze toch anders:

“Dat sociale zit er echt in. Maar als maatje ben je geen hulpverlener: je staat juist naast iemand om samen te ontdekken hoe dingen werken’’.

Soms is de hulp ook praktisch: “Samson had bijvoorbeeld nog nooit geschilderd, dus mijn man legde uit hoe dat werkt. Een andere keer kwamen we er bij de Wijthmenerplas achter dat er geen zwembandjes waren meegenomen. Dan kun je uitleggen waarom het dragen daarvan zo belangrijk is.”

Een spiegel voor jezelf

Richtje ervaart maatje zijn als een spiegel voor jezelf:

“In zo’n situatie zie je pas hoe afhankelijk je kunt zijn van anderen en welke invloed geld en taal hebben op hoe het met je gaat. Zelfs met mijn vooropleiding zijn de systemen hier ingewikkeld.”

Toch voelt Richtje zich gesteund als vrijwilliger: Gelukkig hoef je het allemaal niet alleen te doen. Als je merkt dat je er even niet uitkomt, zijn er genoeg aanspreekpunten waar jij, of het gezin, terecht kan”.

Met bewondering kijkt ze terug op de afgelopen 2 jaar: “Het is mooi om te zien welke ontwikkeling het gezin doormaakt. Ze hebben veel tegenslagen gehad, maar blijven ondanks dat echt gemotiveerd om verder te komen, ook op taalgebied. Dit zie je ook bij de kinderen en dat motiveert mij ook weer.’’

Persoonlijke ontwikkeling

Richtje moedigt anderen aan om ook vrijwilligerswerk te doen: “Het is super waardevol om te doen. Je leert niet alleen veel mensen en organisaties kennen, maar je leert ook over jezelf. Zoals geduld hebben, omgaan met bepaalde situaties en anders denken.’’ Ook waardeert ze het contact met andere vrijwilligers:

“Als vrijwilliger hoef je echt niet alles te weten. Tijdens de intervisies spreek je andere maatjes en hoor je hoe zij bepaalde situaties aanpakken. Het is fijn dat zulke momenten er zijn, net als de gezellige borrels die de stichting organiseert. Dat maakt maatje zijn extra leuk!”

Word vrijwilliger

Ben je enthousiast geworden? Meld je aan via onderstaande knop.

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Samen ontdekken we of ons vrijwilligerswerk bij je past.

Vrijwilligerswerk Zwolle - ParticipatieMaatje voor gezinnen
Richtje (R) is maatje van Samson en Selam